تعریف خلاقیت میتواند چالش برانگیز باشد. آن دسته از تواناییها و مهارتهایی که هم اکنون داریم مواد خام خلاقیت را تشکیل میدهند. خلاق بودن ورای مهارتهای اساسی، مهارتهای بیشتری را نیز میطلبد، یعنی تواناییهای خاصی که به افراد کمک کند تا به آنچه انجام میدهند به طرق نوآورانه بپردازند.
شکستن قالبهای ذهنی و یافتن دیدگاههای جدید:
هنگامی که افراد خود را به روشهای قدیمی انجام کار محدود نکنند یعنی قالبی نیندیشند خلاقیت به دست میآید. محدود کردن خود به گذشته، مانع خلاقیت میشود. نگاه تازهای حتی به آشناترین چیزها باید انداخت. در واقع برخی از خلاقانهترین ایدهها از جانب افرادی ارائه میشود که به طور دقیق همین کار را صورت میدهند، یعنی خود را به روشهای قدیمی انجام کارها محدود نمیکنند.
شناخت پیچیدگیها:
به جای آن که چیزها را بیش از اندازه سادهسازی کنید راههای پیچیدهای که در آنها ایدهها میتوانند به هم پیوند بخورند، در نظر بگیرید.
باز گذاشتن گزینهها و اجتناب از قضاوت زودهنگام:
افراد خلاق همۀ گزینهها را در نظر میگیرند. آنان با در نظر گرفتن همۀ زوایا، از جمعبندیهای زودهنگام اجتناب میورزند.
استفاده از فراموشی مولد:
گاهی مانع خلاقیت آدمی تثبیت تمرکز ذهنی بر فکرها و ایدههای معینی است که به نظر میرسد نمیتوان از ذهن خارج کرد. از این رو استفاده از فراموشی مولد سودمند است، یعنی توان کنار گذاشتن ایدههای نامولد و مسائل سرسخت به طور موقت برای یافتن رویکردهای جدید.
آمیختن:
ویژگیهای چندین ایده را بگیرید و آنها را با هم ترکیب کنید تا ایده جدیدی خلق شود.
غنیسازی:
با ایدۀ مبهم جدید شروع کنید و به طور منظم انتخابها را محدود سازید تا بهترین ایده به دست آید.
مجسمسازی:
با استفاده از قوۀ تخیل، چگونگی تولید ایدهای جدید از ایدهای قدیمی را در خیال خود مجسم سازید.
بسیاری از سازمانها برای کمک به خلاقتر شدن افراد و گروهها، از کارکنان دعوت میکنند تا در آموزش تمرینات ارتقای این مهارتها شرکت کنند.
(منبع: فرهنگ سازمانی دکتر علی رضائیان)
مطلب بسیار مفیدی بود ممنون از شما ??