چند توصیه به مصاحبهگران برای انجام مصاحبهای موفق
۱. قبل از شروع مصاحبه و برخورد با مصاحبهشونده، در صورت امکان اطلاعاتی را در رابطه با خلق و خو، روحیه، طرز زندگی و ویژگیهای شخصیتی وی کسب کنید.
۲. در صورت امکان، قبل از شروع مصاحبه نکاتی را برای مصاحبهشونده بیان کنید که احساس کند نظریاتش مهم است. با این روش ساده، میتوانید موجبات همکاری مصاحبهشونده را فراهم آورید.
۳. سعی کنید سؤالها را به تدریج مطرح سازید و در به پایان رساندن مصاحبه نیز، عجله نداشته باشید. اگر مصاحبهشونده مطالب غیرضروری را مطرح میکند، با صبر و شکیبایی به وی اجازه دهید حرفهایش را بزند، در غیر این صورت، از گفتن مطالب بعدی طفره خواهد رفت.
۴. مصاحبه کننده باید قادر باشد در همان دقایق اول مصاحبه، اعتماد مصاحبهشونده را جلب کند و در هر مورد نیز(بسته به ذوق و علاقۀ مصاحبهشونده) محیطی را فراهم کند که مصاحبهشونده بتواند مطالب خود را آزادانه بیان نماید.
۵. در طرح سؤالات مربوط به مصاحبه باید دقت شود که نظرهای شخصی مصاحبهگر در نحوۀ بیانش، منعکس نگردد. در غیر این صورت، مصاحبهشونده برای احراز شغل، در جهت علایق مصاحبهگر سخن خواهد گفت.
۶. ممکن است مصاحبهکننده(ضمن مصاحبه) متوجه شود که بعضی از جوابهای مصاحبهشونده درست نیست. در این موارد، باید بدون اشاره به این نکته، مطلب را به صورت دیگری مطرح سازد و جواب صحیح را دریافت نماید.
۷. کاربرد مصاحبۀ آزاد به مراتب بیشتر از مصاحبۀ منظم است، زیرا در مصاحبۀ منظم، مصاحبهکننده ناچار است از کلیه افراد همان سؤالاتی را که نوشته شده است، بپرسد. ولی با توجه به تعریف مصاحبۀ آزاد، میتوان جای سؤالات را متناسباً عوض کرد و به بهترین طریق ممکن نیز جواب کلیۀ سؤالات را به دست آورد.
۸. هرگز نباید با مصاحبهشونده مخالفت کرد، حتی اگر مطلبی را که میگوید، مخالف میل مصاحبهگر باشد. باید توجه داشت که مخالفت با مصاحبهشونده، یعنی، عدم همکاری صمیمانۀ مصاحبهشونده.
۹. اگر مصاحبه با افراد زیادی انجام میگیرد، باید مصاحبهگر سعی کند حتی الامکان، از همۀ آنان در شرایط یکسان و مشابه سؤال کند تا امکان مقایسۀ پاسخها با یکدیگر، فراهم آید.
۱۰. حُسن ختام مصاحبه هم از نظر رعایت ادب و هم از حیث تأمین همکاری آتی مصاحبهشونده از ضروریترین نکات فنی مصاحبه است.
(منبع: روانشناسی کار تألیف پروفسور محمود ساعتچی)
واقعا مصاحبه ی خوب تاثیر بسیاری میتونه در پاسخ های شخص مقابل داشته باشد.
ممنون
بسیار جامع و کاربردی