الگوی ساختاری
نوع دوم
در مقالات گذشته مربوط به الگوی کنشی، حالات نفسانی را به نوعی تقسیم بندی کردیم تا نشان دهیم آنها چگونه در قالبهای رفتاری یعنی در فرآیند خود ظاهر می شوند. حال در نوع دوم الگوی ساختاری، ما به بررسی این که حالات نفسانی در خود چه دارند، یعنی به بررسی محتوای آنها می پردازیم.
درست از لحظه ای که متولد می شوم، دنیا را به تجربه در می آورم. من آن تجربیات را در عمق خاطراتم حفظ می کنم.
آیا ما واقعا هر لحظه از تجربیات زندگیمان را در جایی از خاطراتمان ضبط می کنیم؟ آیا ما توانایی به خاطر آوردن همه آنها را داریم؟ هیچکس با اطمینان نمی تواند به این سوال پاسخ دهد. همچنانکه برای هیچکس هنوز روشن نیست که این خاطرات چگونه ذخیره می شوند. ما به یقین می دانیم که هر کسی خاطرات گذشته خود را حفظ می کند. بعضی از این خاطرات می توانند به سادگی به بخش آگاه ذهن ما بیایند و بقیه ممکن است به سختی به خاطر آیند. خاطرات دوران اولیه کودکی به خصوص ممکن است در رویاها و خیال پردازیهای ما به یاد آیند.
هر یک از ما دارای تجربیات بی شماری از افکار، احساسها و رفتارهای ذخیره شده در عمق خاطراتمان هستیم. هدف از نوع دوم الگوی ساختاری، طبقه بندی این خاطرات، به روشی مفید در قالب حالات نفسانی مختص به خود ماست.
اگر دوست دارید، نوع دوم الگوی ساختاری را به عنوان یک سیستم بایگانی تلقی کنید. مدیر اداره ای را در نظر بگیرید که در پشت میز خود نشسته و هر روز با کاغذهای بیشماری سر و کار دارد، نامه های رسیده، جوابهای فرستاده شده، صورتحسابها، پرونده های کارکنان و غیره. آخر وقت اداری او کاغذها را به طور تصادفی روی زمین نمی ریزد بلکه آنها را به صورت مرتب و منظم در سیستم بایگانی خود نگاه می دارد. واضح است که چرا او این کار را می کند. با استفاده از سیستم بایگانی، او می تواند پرونده های خود را به صورتی که برایش مفید است نگهداری کند. به عنوان مثال فرض کنید او نیاز دارد که حسابهای مالی خود را از پرونده ها بیرون بکشد. فقط لازم است به پرونده هایی که برچسب صورتحسابها را دارد مراجعه کند و تمام صورتحسابهایی را که باید به حسابدارها تحویل دهد بیابد.
دقیقا به همین صورت متخصصین نظریه تحلیل رفتار متقابل از نوع دوم الگوی ساختاری بهره می جویند تا خاطرات یک شخص را دسته بندی و بایگانی کنند و به ردیابی افکار، احساسها و رفتارها، به صورتی که برای درک شخصیت فرد در جهت تحلیل ساختاری مفید باشد، بپردازند.
همه ما به عنوان کودکان، پیامهایی از والدین خود دریافت می کنیم. برای هر پیامی که دریافت می کنیم، روش خاصی از فکر کردن درباره آن داریم، و همچنین خیالپردازیهای خاصی در رابطه با آن پیام داریم. ما در رابطه با پیامها احساسهایی را تجربه می کنیم و درباره اینکه در واکنش والدین و یا جانشینان آنها که هر کدام با حالات نفسانی «والد»، «بالغ» و «کودک» خود درون فکنی شده اند. هویت و تعداد آنها در مورد هر کس متفاوت است.
در ادامه، ما با تفصیل و توضیح بیشتری به هر یک از این محفظه های بایگانی خواهیم پرداخت.
منبع: (تحلیل رفتار متقابل، یان استورات/ون جونز)
ادامه ی مقالات تحلیل رفتار متقابل را دنبال کنید…
دیدگاهتان را بنویسید