کودکان خود را تشویق کنید کسل و بی حوصله باشند!
برای والدین، کمتر حرفی مانند شنیدن این کلمات از زبان فرزندان: “حوصله ام سر رفته” یا “کاری ندارم انجام بدهم.” ناراحت کننده است. به خصوص شنیدن این جملات برای والدینی که به سختی تلاش می کنند تا تجربیات و فعالیت های متنوعی برای فرزندان خود فراهم سازند، دشوارتر است. به عبارتی این گونه والدین بیشترین تلاش ها را می کنند و اغلب از شنیدن این کلمات بیشترین رنج را می برند.
همین کودکان هستند که به رغم فرصت ها، انتخاب ها، جدول زمان بندی شده و کارهای بسیار برای انجام، اغلب می گویند: “حوصله ام سر رفته”. دلیل آن نیز واضح است؛ چنین کودکانی عادت کرده اند که هر لحظه ی روز برنامه ای داشته باشند، شتابان از فعالیتی به فعالیت بعدی بروند و زمان بیکاری و استراحت بسیار کمی را بین دو فعالیت داشته باشند.
جدول زمان بندی برنامه های آنها به اندازه ی والدین خودشان انباشته است. ساده تر بگویم، اگر برنامه ای بر وفق مرادشان پیش نرود، احساس می کنند که “حوصله شان سر رفته است” و ناراحت هستند؛ از اینکه برای خود سرگرمی پیدا کنند تقریبا مایوس هستند و بسیاری از آنان احساس می کنند بدون داشتن تلفن، تلویزیون یا رادیویی که هر لحظه برنامه ای داشته باشد یا کامپیوتر و ویدئویی که با آن بازی کنند، نمی توانند زندگی کنند.
تصور نکنید راه حل این مشکل ارائه ی پیشنهادهای مختلف به آنهاست، زیرا همانطور که قبلا امتحان کرده اید، اکثرا با پیشنهادها و نظرات شما موافقت نمی کنند و مهم تر آنکه، اصولا با این کار در حق فرزندان خود بد می کنید، با ارائه ی پیشنهادهای فراوان و بیان اینکه واقعا در هر لحظه از روز نیاز به انجام کار و سرگرمی دارند، بر این مشکل می افزایید.
یک راه حل بسیار خوب در پاسخ به آنها این است که بگویید: “عالیه! اشکالی ندار که حوصله ات سر برود.” حتی قدری جلوتر رفته و بگویید: “گهگاه بی حوصلگی برای تو خوب است.” تضمین می کنم اگر چند بار این را امتحان کنید و در بیان آن کاملا جدی باشید، فرزندان شما دیگر فکر نخواهند کرد که این مسئولیت شماست که مرتب برای آنها برنامه ریزی کنید.
امتیاز دیگر، تشویق خلاقیت در کودکان از طریق مجبور کردن آنها به کشف کارهای اجرا نشدنی است.
منظور من از بیان این راه حل این نیست که این روش را همیشه به کار ببرید یا به طور محبت آمیز و فعال در فعالیت هایی که فرزندان شما در آن شرکت می کنند، نقشی ایفا نکنید. نه، اشاره من به تحریک بیش از حد آنهاست.
مهم این است که با آموزش این مطلب که “هیچ اشکالی ندارد که هر لحظه، کاری برای انجام نداشته باشند”، کاری بزرگ در حق آنها انجام می دهید. به هر حال اشکالی ندارد که هر از چند گاهی حوصله ی آنها سر برود و احساس کسالت کنند.
(منبع: از کاه کوه نسازید، دکتر ریچارد کارلسون)
ادامه ی مقالات خانواده ی موفق را دنبال کنید…
دیدگاهتان را بنویسید