عدم توافق یک پیامد طبیعی پیوستن به گروه است. بنا به نظریه تعارض، طبیعت پویای گروه تغییر مداوم را تضمین میکند، اما همراه با آن فشارها و تنشها بروز میکند که به شکل تعارض جلوهگر میشود.
اگرچه در موارد نادر اعضای گروه ممکن است از همه تعارضها اجتناب کنند زیرا اَعمال آنان کاملاً هماهنگ است، در بیشتر گروهها کشاکش نیروهای بین شخصی ناگزیر اثر خود را اِعمال میکند.
بنابراین، تعارض، یک فرآیند گروهی با ارزش به شمار میرود. تا آنجا که تعارض با موفقیت حل شود، دارای نقش تثبیت کننده است و به صورت عنصر منسجم کننده روابط میشود.
وابستگی متقابل میان اعضا و ثبات گروه نمیتواند عمیق شود، مگر اینکه خصومت درون گروهی بروز کند، با آن روبهرو شوند، و آن را حل کنند. تعارضهای سطح پایین در یک گروه میتواند نشانهای از روابط بین فردی مثبت محسوب شود، اما به احتمال بیشتر اعضای گروه تعارض را پنهان میکنند و یا به اندازهای نسبت به گروه بیاعتنا هستند که توجهی به آن ندارند. تعارض همچنین باعث حفظ گروه میشود، زیرا وسیلهای به شمار میرود که خصومتهای بین فردی را از میان میبرد.
گروه به جای حذف همه منابع نفاق، باید تعارض را اداره کند. وقتی که اعضای گروه خود را در حال بحث با دیگران مییابند، آنها باید با مشکل برخورد کنند و برای حل اختلاف تشریک مساعی نمایند. اگر تعارض به مرحله اوج خود برسد، اعضا باید خصومتشان را کنترل کنند، مارپیچ تعارض را در هم شکنند و بار دیگر چشماندازه همیارانه پیدا کنند. اعضای گروه باید از راه مذاکرۀ یکپارچه و منسجم راهحلهای تازه و خلاق در مورد مسائل خود ابداع کنند. اگر تعارض به شیوه مناسب اداره و حل شود، به جای آنکه مسئلهای باشد که باید حذف گردد، به یک منبع با ارزش تبدیل میشود. گروه به وسیلهی تعارض رشد میکند.
(منبع: پویایی گروه دانلسون.ر.فورسایت ترجمۀ دکتر جعفر نجفیزند، دکتر حسن پاشاشریفی)
مطلب پیشنهادی من در همین زمینه:
با سپاس ، مطلب بسیار خوب و آموزنده ای بود و این تعارض ها هم از الزامات درون هر سازمانی محسوب میشه .
“اگر تعارض به شیوه مناسب اداره و حل شود، به جای آنکه مسئلهای باشد که باید حذف گردد، به یک منبع با ارزش تبدیل میشود.”
این جمله تون ?? عالی بود ، اگه همه ی ما به این دقت کنیم خیلی مشکلات سریعتر حل میشه ولی متاسفانه معمولا نسبت به این چیزها جبهه میگیریم و اون جنبه ی منفی که اصلا وجود نداره رو میبینیم !
ممنون از مطلب اموزنده و عالیتون ??
این نگرش که نباید انتظار نبودن تعارض داشته باشیم، حذف تعارض حذف صورت مسئله است و “تعارض” یک ارزشه عالی بود…
خیلی ممنون از سایت عالی و بسیار مفید شما
مفوق باشید