بهانه بی بهانه : دوستی و نظم فردی
هر چیزی که در زندگی بخواهید قیمتی دارد. اگر می خواهید چیزی بهتر شود باید بهایی را بپردازید. برای اینکه چیزها همان طور که هستند باقی بمانند باید بهایی را بپردازید. برای همه چیز باید بهایی را بپردازید.» هری براون
حدود ۸۵ درصد شادی شما ناشی از روابط شادی است که با دیگران دارید. متاسفانه حدود ۸۵ درصد مشکلات و ناراحتی هایتان نیز به دیگران مربوط می شود.
علاوه بر خانواده تان دوستی هایتان نیز برای سلامتی تان اهمیت دارند. بنابراین شایسته است که در روابط انسانی کاملا مهارت پیدا کنید. خوشوقتانه این یک مهارت آموختنی است. می توانید فقط از طریق انجام دادن کارهایی که افراد معروف دیگر به طور مرتب انجام می دهند به یکی از معروف ترین افراد در حیطه کاری و حلقه اجتماعی خود تبدیل شوید. ارسطو می گوید انسان یک حیوان اجتماعی است. این یعنی ما خودمان را بر اساس روابطی که با دیگران داریم تعریف می کنیم. و سرنوشتمان توسط ارتباطی که ما با دیگران داریم و ارتباطی که دیگران با ما دارند تعیین می شود. ما از طریق برقراری ارتباط با دیگران می فهمیم چه کسی هستیم و خودمان را می شناسیم.
هسته شخصیت
روانشناسان به ما می گویند هر کاری که ما انجام می دهیم یا برای این است که عزت نفسی برای خود ایجاد کنیم یا اینکه از نابود شدن عزت نفس مان توسط دیگران پیشگیری کنیم. هر فردی در مورد احساسی که درباره ارزش و اهمیت خود دارد فوق العاده حساس است. عزت نفس شما یعنی اینکه چه احساسی در مورد خودتان دارید و اینکه چقدر خودتان را دوست دارید تا حد زیادی توسط خود انگاره تان یعنی اینکه خودتان را چطور می بینید و در مورد خودتان چه فکری می کنید تعیین می شود. خود انگاره شما از سه بخش تشکیل می شود مانند سه قاچ یک کیک که هریک به دیگری مربوط می شود:
۱. اولا خود انگاره شما از شیوه نگاه شما به خودتان تشکیل شده است. این تا حد زیادی نحوه راه رفتن، حرف زدن، رفتار کردن و ارتباط برقرار کردن با دیگران را تعیین می کند.
٢. دومین بخش خود انگاره شما شیوه تفکر شما در مورد دید دیگران نسبت به خودتان است. اگر فکر کنید که دیگران شما را دوست دارند، به شما احترام می گزارند و تحسین تان می کنند به شکل مثبتی به خودتان نگاه می کنید و عزت نفس بیشتری پیدا کرده و برای خود اهمیت بیشتری قائل می شوید.
٣. سومین بخش خود انگاره شما شیوه واقعی نگاه و رفتار مردم با شما است. اگر فکر کنید که دیگران دوستتان دارند و شخصیت محبوبی هستید اما یک نفر با شما گستاخانه و با بی احترامی برخورد کند ممکن است شکی به خودانگاره تان وارد شود و عزت نفس تان کاهش یابد. از طرف دیگر اگر خودتان را یک آدم معمولی بدانید و افرادی که با شما ملاقات می کنند مانند یک فرد ارزشمند و مهم با شما برخورد کنند می توانید یک شوک مثبت را در تصویر فردی خود تجربه کنید و این باعث می شود بیشتر خودتان را دوست داشته باشید و بیشتر برای خود ارزش قائل باشید.
کلید رسیدن به شادی
شما فقط زمانی حقیقتا شاد هستید که حس کنید هر سه بخش خود انگاره تان بر هم منطبق هستند. شما فقط زمانی شاد هستید که حس کنید در یک وضعیت خاص شیوه نگاهتان به خودتان، شیوه ای که فکر می کنید دیگران به شما نگاه می کنند و شیوه واقعی نگاه آنها به شما بر هم منطبق باشند. شما در زندگی به دنبال دوستی و ایجاد رابطه با افرادی هستید که باعث می شوند از بابت نگاهی که در مورد خودتان دارید و فکری که در مورد خودتان می کنید خیالتان راحت باشد. وقتی با افرادی باشید که طوری با شما برخورد می کنند که انگار ارزشمند و مهم هستید از عزت نفس بالاتری برخوردار می شوید.
خودتان را بیشتر دوست داشته و برای خود احترام بیشتری قائل خواهید بود. و در حضور آن ها احساس شادی خواهید کرد. به عنوان مثال در مدرسه هر وقت که احساس می کردید معلمتان دوستتان دارد و به شما اهمیت می دهد در آن درس بهتر عمل کرده و نمرات بهتری می گرفتید. شاید در محل کار بزرگ ترین عامل انگیزه بخش، ملاحضه رئیس در ارتباط با کارمندش باشد. هر وقت که یک کارمند احساس کند که رئیسش بیشتر برای او به عنوان یک شخص اهمیت قائل است تا فقط یک کارمند، احساس ارزشمندی بیشتری می کند و کارش را بهتر انجام می دهد.
قانون تلاش غیرمستقیم
راز ایجاد و حفظ دوستی ها و روابط فوق العاده، ساده است. باید در هر ارتباطی که با دیگران دارید از قانون تلاش غیر مستقیم پیروی کنید. باید از خودتان و مشغله های ذهنیتان بیرون بیایید تا وارد دنیای دیگران شوید و ببینید که چه فکر یا احساسی دارند. بنابراین اگر می خواهید یک دوست داشته باشید باید ابتدا برای کسی دوست باشید. اگر می خواهید مردم شما را دوست داشته باشند باید ابتدا خودتان آن ها را دوست داشته باشید. اگر می خواهید مردم به شما احترام بگزارند باید ابتدا خودتان به آنها احترام بگزارید. اگر می خواهید دیگران را تحت تاثیر قرار بدهید ابتدا باید خودتان تحت تاثیر آن ها قرار بگیرید. به این ترتیب از طریق نزدیک شدن غیر مستقیم به مردم با عمیق ترین نیازهایی که در ذهن نیمه هوشیار شان هست ارتباط برقرار می کنید.
عزت نفس دیگران را بالا ببرید
عمیق ترین نیاز نیمه هوشیاری که مردم دارند این است که احساس کنند مهم هستند. از آنجایی که شما نیز این نیاز را دارید هر بار که از قانون تلاش غیر مستقیم استفاده می کنید و روی این کار تمرکز می کنید که دیگران احساس مهم بودن بکنند تصویر فردی آن ها را تقویت می کنید، عزت نفس شان را بالا می برید و باعث می شوید احساس خوبی در مورد خودشان داشته باشند. و در نتیجه باعث می شوید خودتان هم احساس خوبی در مورد خودتان پیدا کنید.
هر بار که کاری می کنید یا حرفی می زنید که عزت نفس دیگری بالا برود یک «اثر بومرنگ» ایجاد می کنید که باعث می شود عزت نفس خودتان در همین زمان و با همان مقیاس بالا برود. شما هرگز نمی توانید کاری بکنید یا حرفی بزنید که دیگری احساس خوبی در مورد خودش داشته باشد بدون اینکه خودتان هم احساس خوبی در مورد خودتان پیدا کنید. برای اینکه از خودتان بیرون بیایید به انضباط فردی بالایی نیاز دارید و باید بتوانید خودتان را کنترل کنید. به جای اینکه کاری کنید که دیگران شما را دوست داشته باشند و تحت تاثیر حرف ها و اعمال شما قرار بگیرند ابتدا روی این مسئله تمرکز کنید که آن ها را دوست داشته باشید و تحت تاثیر آن ها قرار بگیرید.
منبع: (بهانه بی بهانه، اثر برایان تریسی)
ادامه ی مقالات بهانه بی بهانه را دنبال کنید…
دیدگاهتان را بنویسید