در چند دهۀ گذشته، به دلیل حجم زیاد کار کارکنان سازمانها با رایانهها، بر تعداد موارد ناراحتی و صدمۀ دست و مچ، افزوده شده است. شایعترین صدمات ناشی از فشار تکرارشونده عبارتند از: نشانگان مجرای مچ دستی[۱] و نشانگان تاندونی[۲]. صدمات ناشی از فشار تکرار شونده به دلیل فشار فیزیکی وارد بر تاندونها و اعصابی به وجود میآید که از طریق یک مجرا به مُچ و دست، متصل میشوند. فشار همراه با حرکات تکرار شوندۀ انگشتان به دلیل زاویۀ مچ دستان استفاده کنندگان از رایانه افزوده میگردد و از حد طبیعی میگذرد. نشانههای مرضی اولیۀ صدمات ناشی از فشار تکرارشونده عبارتند از: احساس بی حسی یا کِرِختی و خارش یا سوزش در دستان و ساعد یا بازوها. در مراحل بعدی، حتی باز کردن یک پنجره یا به دست گرفتن قلم در دست نیز، دردآور میشود.
درمان “نشانگان مجرای مچ دستی” یا “CTS” عبارتاند از: مصرف داروهای ضد التهاب، استفاده از مچبند و جراحی.
استفاده کنندگان از رایانهها میتوانند از طریق؛ (۱) آشنایی با شیوههای درست کار کردن با صفحات کلید؛ (۲) انجام دادن تمرینات برای گرم کردن مچ دست و انگشتان؛ (۳) استراحت دادن به مچ دست؛ (۴) استفاده از صفحات کلید ویژه؛ (۵) استراحتهای کوتاه مدت در طی ساعات طولانی کار با صفحات کلید و بالاخره؛ (۶) کنار گذاشتن کار در موقعی که احساس بی حسی و درد آغاز میشود، از مبتلا شدن به عارضۀ نشانگان مجرای مچ دستی، اجتناب کنند. توجه به سلامتی در کنار کار جز اصولی است که باید مورد توجه مدیران و کارکنان قرار گیرد.
بارنس معتقد است صفحات کلید باید بین ۲۳ و ۲۹ اینچ از کف اتاق(با توجه به اندازۀ قد استفاده کننده از رایانه) فاصله داشته باشد و نوک کلیدها نیز نباید بلندتر از ۲ تا ۲/۵ اینچ از سطحی باشد که کار در آن انجام میگیرد.
[۱] Carpal-tunnel syndrome
[۲] Tendinitis syndrome
(منبع: روانشناسی صنعتی و سازمانی تألیف دکتر محمود ساعتچی)
برای من که زیاد تایپ میکنم خیلی مفید بود ممنون از شما
خوشحالم که مفید بود
بسیار عالی بود
تا حد کمی از این موضوع اطلاع داشتم، با مطالعه این مقاله ، حتما به آنها عمل خواهم کرد
بسیار متشکرم
ممنون از شما، لذت بردن از کار با کیبورد پیش نیاز فعالیت های یک ITMan محسوب میشه.
ولی وقتی مجبوری کاریش نمیشه کرد 🙁
ممنون