زبان بدن : ۱۰ روش برای تشخیص فریب (۴)
- لمس بینی
در حالیکه وقتی خیال می کنید کسی در حال فریب دادن شماست پوشاندن دهان ساده ترین حرکت برای تشخیص این امر است، دومین حرکت ساده لمس بینی است. وقتی دست به سمت دهان می آید معمولا منحرف می شود تا جلب توجه نکند. پس بینی، بعنوان نزدیک ترین عضو به دهان جای مناسبی برای فرود آمدن دست است.
وقتی کسی دروغ می گوید نوعی هورمون شیمیایی به نام کاتکول آمین آزاد می شود و موجب تورم بافت های بینی می شود. این فرآیند را واکنش پینوکیویی می نامند؛ زیرا هرچند ممکن است این واکنش برای یک بینده غیر حرفه ای قابل دیدن نباشد، اما بینی همراه با افزایش فشار خون اندکی بزرگ تر می شود. در نتیجه ی افزایش فشار خون حس خارش در بینی ایجاد می شود و فرد به شدت میل به خاراندن آن دارد. دستِ فرد دروغگو که از قبل نزدیک دهان قرار گرفته است به شدت بینی را می مالد، می کشد یا می پیچاند تا حس خارش آن برطرف شود.
بیل کلینتون، در مراسم سوگند خوردنش درباره ی ماجرای رابطه ی عاشقانه اش با مونیکا لوینسکی، هنگام پاسخ دادن به سوالات ناخوشایند و کاوشگرانه ۲۶ بار بینی خود را لمس کرد. وقتی سوالاتی از او می پرسیدند که پاسخ دادن به آنها برایش آسان بود، دستانش اصلا به صورتش نزدیک نمی شد.
لمس بینی یکی از حرکات فریبکارانه ی کلیشه ای است. بنابراین اگر زمانی خواستید حقه ای به کار ببرید، به دنبال حرکت دیگری باشید.
- لبخند ساختگی
لبخند ساده ترین حرکت صورت است و به همین دلیل افرادی که دروغ می گویند، بسیار از آن استفاده می کنند. این حرکت، دیگران را خلع سلاح می کنند و باعث می شود احساس مثبتی داشته باشند و کمتر شک کنند.
اما نکته ای در مورد لبخند ساختگی وجود دارد که هشدار دهنده است. لبخند واقعی بسیاری از عضلات صورت را درگیر می کند، مانند عضلاتی که گوشه ی چشم را چروک می اندازند یا عضلاتی که گوشه های دهان را بالا می برند، حال آنکه لبخند ساختگی اینگونه نیست. اول از همه اینکه این نوع لبخند به قسمت پایین صورت محدود می شود. ممکن است دندان ها پیدا شوند، اما چشم ها بدون واکنش باقی می مانند.
دوم اینکه مدت زمان خنده ی دروغین یک شاخص است. کسی که لبخندش ساختگی است، سریع لبخند می زند و آن را طولانی تر از زمان لبخند واقعی روی صورتش نگه می دارد. لبخند مصنوعی فورا از روی صورت محو می شود، لبخند واقعی به آرامی نمایان و تدریجا ناپدید می شود.
نهایتا اینکه خنده ی واقعی معمولا هر دو گوشه ی دهان را به شکل متقارن بالا می کشد اما خنده ی دروغین متقارن نیست. این نوع لبخند در یک طرف صورت بیشتر خودنمایی می کند و شبیه به لبخند یه وری است. به دنبال لبخندی باشید که در آن گوشه های لب رو به پایین است. برای فرد ناراحت یا افسرده، بالا بردن گوشه های لب کار بسیار سختی است.
(منبع: زبان بدن به زبان آدمیزاد، الیزابت کونکه)
ادامه ی مقالات زبان بدن را دنبال کنید…
دیدگاهتان را بنویسید