چه پیام هایی برای فرزندان خود می فرستیم؟
یکی از کتب مورد علاقه ی من در رابطه با والدین، کتاب دکتر وین دایر، تحت عنوان “واقعا برای فرزندان خود چه می خواهید؟” است. او در این کتاب والدین را ترغیب می کند از خود سوال کنند که واقعا قصد آموزش چه موردی را به فرزندان خود دارند و چه پیام های مخفی ای برای آنان ارسال می کنند.
او معتقد است که والدین در روابط خود به شیوه های ناملموس و نادیدنی مانع بعضی از مهم ترین و با ارزش ترین قابلیت های انسانی (مانند اعتماد به نفس، ریسک کردن، صبر و استقلال) فرزدان خود می شودند.
مثلا گاهی اوقات از فرزندان خود می خواهیم که آرام و ساکت باشند ولی خود هنگام عصبانیت صدای مان را بالا می بریم. با اینکه می خواهیم مستقل باشند ولی خودمان به این دلیل که از بهم ریختگی اطاق آنها مستاصل شده ایم، آن را تمیز می کنیم یا به آنها اجازه ی ریسک های مناسب را نمی دهیم.
شاید بگوییم که می خواهیم فرزندان ما آرام باشند و این در حالی است که خود ما اینگونه نیستیم و حتی عصبی نیز هستیم. شاید می خواهیم فرزندان ما با حس همکاری بزرگ شوند و این در حالی است که ما بیشتر اوقات تمایل به بحث و مجادله داریم. نمونه های بسیار دیگری را می توان مطرح کرد که می خواهیم بعضی از انواع رفتارها را در آنها تشویق کنیم در حالیکه پیام دیگری برای آنها ارسال می کنیم.
اگر چنین است، آیا تعجب دارد که فرزندان ما در توجه کردن و گوش کردن به تعالیم و آموزش های ما دچار مشکل هستند؟
یکی از پیام های مثبتی که من و همسرم برای فرزندان خود به طور نهفته فرستاده ایم، تصمیم آگاهانه برای حفظ رابطه ی متقابل زنده و تازه ی خودمان است. وقت زیادی را به هم اختصاص می دهیم و مرتب با هم بیرون می رویم. علاوه بر لذتی که از این ارتباط می بریم، ما می خواهیم فرزندان ما با علم به اینکه والدین آنها حقیقتا یکدیگر را دوست دارند و برای یکدیگر ارزش قائل هستند بزرگ شوند و فقط اینطور نمی گوییم، بلکه با اعمال و رفتار خود حسن رابطه ی خود را اثبات می کنیم.
یکی از مواردی که لازم است روی آن کار کنیم، شتاب زدگی است. این در حالی است که از بی طاقتی فرزندان خود ناراحت می شویم، باید بدانیم که اینگونه رفتارها در خانه، تحت تاثیر پیام های نهفته ای است که ما برای فرزندان خود می فرستیم.
نظری به پیامها و علائم نهفته ی خود بیندازید. موارد زیادی هستند که خوب آن را انجام می دهید و در مقابل زمینه هایی نیز نیاز به تقویت بیشتر دارند. نگران نباشید. شما نیز انسان هستید. مهم ترین مطلب آن است که از قدرت پیام های نهفته آگاه باشید. یک بار خود را در حین ارسال پیامی مغایر با آنچه که واقعا تمایل به آن دارید، غافلگیر کنید.
فکر کنم با قدری تمرین و ممارست در این زمینه موافق باشید که از خود سوال کنید: “واقعا چه پیام هایی را برای فرزندان خود می فرستم؟” و این سوالی بسیار مهم است.
(منبع: از کاه کوه نسازید، دکتر ریچارد کارلسون)
ادامه ی مقالات خانواده ی موفق را دنبال کنید…
دیدگاهتان را بنویسید