پیش نویس زندگی به عنوان «راه حل جادویی»
پیش نویس زندگی روشی جادویی برای حل مسئله اساسی که در دوران کودکی حل نشده است، ارائه میدهد که چگونه عشق و پذیرش نامشروط را بدست آوریم. در بزرگسالی، ما اوقات بسیار سختی خواهیم داشت تا از این وضعیت جادویی خلاص شویم، زیرا در کودکی اغلب با داستانهای شاه پریان همانند سازی می کنیم و تخیلات ما این است که اگر بتوانیم زندگیمان را طوری بنا کنیم که مثل زندگی شاه پریان به پیش برود، ما هم می توانیم در سعادت و خوشبختی جاودان بسر بریم.
تنها مشکلی که وجود دارد اینست که داستان شاه پریان کودکان را شدیدا فریب می دهد. این داستانها به ما می آموزند که اگر بخواهیم اتفاق خوبی برایمان پیش بیاید، باید به حد کافی قربانی باشیم تا مستحق آن اتفاق خوب باشیم. به عنوان مثال، اگر بخواهید با شاهزاده ای ازدواج کنید، راه حلهایی جالبی در پیش رو دارید. شما می توانید به سختی کار کنید، رنج و مشقت بکشید، در خاکسترها بنشینید و گریه کنید و منتظر فرشته نجات باشید تا از راه برسد و شما را به مجلس رقص ببرد. یا می توانید یک سیب سمی بخورید و یا اینکه با سوزن دوک سمی مسموم شوید و منتظر جوانی باشید که می تواند با بوسه ای زنان مرده را زنده کند. یا اینکه می توانید در برجی محبوس شوید، موهای خود را بلند کنید و منتظر کسی باشید که در یافتن زنان محبوس تخصص دارد. یا می توانید وزغها را ببوسید و تلاش کنید که دیوها را به دلبر تبدیل کنید.
اگر می خواهید با شاهزاده خانمی ازدواج کنید، راه حل ها شبیه همانهایی است که در بالا ذکر شد. می توانید به دنبال زنان مرده بگردید تا آنها را بیابید و ببوسید یا به دنبال زنان محبوس بگردید یا اینکه تلاش کنید زنانی را که از شما فراری هستند و یا زنانی که رفتاری هیولا مانند دارند بیابید.
اگر می خواهید سرانجام موفقی داشته باشید و فردی دوست داشتنی باشید، در ابتدا باید زشت و مورد تمسخر باشید.
تنها نکته مثبتی که داستانهای شاه پریان به بچه ها می دهند این است که در زمانی که احساس ضعف می کنند به آنها احساس قدرت و تسلط بر زندگی خودشان می دهد. تنها مشکلی که وجود دارد این است که راه حل ارائه شده یک راه حل جادویی است و در عالم واقع کاربردی ندارد. لیکن لااقل کودک را قادر می سازد که در موقعیتهای ناامید کننده به زندگی خود ادامه دهد.
بعدها، در زندگی بزرگسالی، «کودک» درون ما به همان باور جادویی می چسبد و برای به انجام رساندن آن تلاشی مداوم می نماید، اگر هنوز به نتیجه نرسیده ایم، شاید درد و رنج کافی نداشته ایم تا مستحق نجات باشیم. یکی از راههایی که به وسیله آن می توانیم از پیش نویس زندگی خارج شویم اینست که باورهای مربوط به یک دنیای کامل و تخیلی را کنار بگذاریم. به جای آن می توانیم از «بالغ» خود بهره جوئیم تا بتوانیم حل مسئله نموده و دریابیم که در دنیایی که هیچگاه کامل نیست ولی می تواند زیبا و لذت بخش باشد، چگونه نیازهای خود را ارضا کنیم.
منبع: (تحلیل رفتار متقابل، یان استورات/ون جونز)
ادامه ی مقالات تحلیل رفتار متقابل را دنبال کنید…
دیدگاهتان را بنویسید