در مقالههای دیگر سعی کردیم به سوال پرطرفدار چرا افراد مدیریت را دوست دارند و علت ناکامیهای یک مدیر را در ایفای نقش رهبری را بررسی کردیم. حالا لازم است بدانیم که ویژگی مدیران اثربخش چیست؟
اگر شما مسئولیت، مدیریت یک بخش و یا مدیریت یک کسبوکار را دارید، باید بدانید به طور دقیق چگونه باید برخورد کنید تا بتوانید در زمینه مدیریت موفق باشید و باعث رشد کسبوکار شوید.
بهطورکلی مدیران اثربخش کسانی هستند که از حداکثر توانایی افراد و استعدادهایشان استفاده میکنند تا به هدفهای تعیینشدهشان برسند. همچنین این افراد با ویژگیها و استعدادهایی که دارند، باعث میشوند، کارمندانشان از انگیزه بالایی برخوردار باشند. در ادامه به بررسی ویژگی مدیران اثربخش میپردازیم.
۱۰ ویژگی مشترک بین مدیران اثربخش
لزوماً یک مدیر اثربخش قرار نیست تمام جزئیات کار را بداند کافی است مدیریت را به خوبی بلد باشد و جزئیات را به کارمندان و متخصصین بسپارد. اما دانستن کلیات کار برای مدیریت بهتر لازم است تا مطمئن شوید کارمندان کار خود را به درستی انجام میدهند یا خیر.
اما چه مواردی است که مدیران را به دودسته مدیران معمولی و مدیران اثربخش تقسیم میکند؟
۱) انگیزه قدرت
رهبران اجرایی اثربخش، نیاز به قدرت برای کنترل منابع دارند. رهبرانی که انگیزۀ قدرت در آنان قوی است، معمولاً از سه ویژگی شاخص دیگر نیز برخوردارند:
- قدرت خود را با توانمندی، شور و حرارت قابلتوجه در گروه اِعمال میکنند.
- زمان زیادی را برای تفکر دربارۀ شیوههای تغییر رفتارو فکر دیگران، صرف میکنند.
- به پایگاهو منزلت خود در بین کسانی که دوروبر آنان هستند، اهمیت میدهند.
نیاز قوی برای قدرت ازآن جهت برای یک رهبر اهمیت دارد که باعث میشود، نسبت به اعمالنفوذ بر دیگران، علاقهمند باشد تا بتواند یک کسبوکار را بهدرستی مدیریت کند. نیروی موردنیاز برای ارضای انگیزۀ قدرت را میتوان از طریق کسب موقعیت مناسب، یا بهوسیلهٔ توسعۀ قدرت شخصی، به دست آورد.
این انگیزه قدرت به معنای زورگویی بر کارمندان نیست، بلکه به معنای اعمال قدرت در جایگاه و موقعیت مناسب است. کسانی که انگیزه قدرت دارند، میتوانند در زمان مناسب نه بگویند و پای خواستهها و اهداف خود بایستند.
۲) انگیزه پیشرفت
مدیرانی که از موهبت رهبری نیز برخوردار هستند، از پیشرفت، کسب موفقیت بهخاطر اِتمام یک کار و تحقق یک هدف، شاد و مسرور میشوند. انگیزۀ پیشرفت باعث اثربخشی و کارآمدی دو گروه رهبران کارآفرین و مدیران بخشهای مختلف یک کسبوکار است.
فردی که انگیزه پیشرفت داشته باشد، همواره به دنبال پیداکردن راهکارهای جدید، نوآوری، ریسکپذیری است. این افراد حتی به پیشرفت کارمندان خود میاندیشند؛ زیرا میدانند پیشرفت کارمندان باعث پیشرفت سازمان خواهد شد.
انگیزه پیشرفت باعث میشود که افراد اهداف بزرگی داشته باشند و برای رسیدن به آن از هیچ تلاشی کوتاهی نکنند.
۳) توانایی حل مسئله
یکی از مهمترین ویژگی مدیران اثربخش توانایی حل مسئله است. این افراد از توانایی قابلتوجهی در این زمینه بهرهمند هستند.
زمانی که شما مدیریت یک کسبوکار را برعهده دارید، بهاحتمال زیاد با مشکلات زیادی روبهرو خواهید شد. مشکلات خود یک کسبوکار، مشکلات مالی، مدیریتکردن کارمندان و…، شما بهعنوان یک مدیر باید در مواجه با این مشکلات بدانید چه راهحلی مناسبتر است تا با بالاترین زمان و بهترین عملکرد بهترین تصمیم را برای حل مسائل و مشکلات بگیرید. زیرا زمان صبر نمیکند و هرچقدر جلوتر بروید، مشکلات بیشتری پیشروی شماست و اگر سرعت شما کم باشد با مسائل بعدی نیز روبهرو خواهید شد.
۴) اعتمادبهنفس
برای یک مدیر و رهبر اثربخش این نکته اهمیت بسیار دارد که در موقعیتهای مختلف و به شیوهای واقعبینانه و معقول، احساس اعتمادبهنفس را داشته باشد. رهبری که دارای اعتمادبهنفس است، بدون نیاز به گزافهگویی یا سلطهجویی، این حس اعتماد را به کارمندان خود نیز منتقل میکند. زمانی که کارمندانتان به شما اعتماد داشته باشند، راحتتر میتوانید مدیریت کنید.
این ویژگی مدیران اثربخش در موقعیتهای متفاوت نشان داده میشود. اعتمادبهنفس باعث کاهش استرس، افزایش آرامش فرد در زمان روبهرو شدن با مسائل میشود. رهبری که از اعتمادبهنفس بالا برخوردار باشد میتواند در برابر درخواست غیرمعقول یکی از کارکنان کلیدی خود بایستد و با آرامش خاطر و لحنی درست، مسئله را حل کند.
اعتمادبهنفس باعث میشود که یک مدیر به خواسته و اهداف خود نیز اعتماد داشته باشد و باانگیزه بیشتری برای رسیدن به اهداف تلاش کند.
۵) توانایی مشاوره دادن به کارمندان
همواره بهعنوان یک مدیر سعی کنید کارمندانی را استخدام کنید که در زمینه فعالیت خود بسیار موفق بوده و از مهارت بالایی برخوردار هستند تا نیازی نباشد که شما بهعنوان یک مدیر وقت خود را صرف آموزش او کنید. همچنین سپردن کار به افراد متخصص باعث میشود که در زمان صرفهجویی شده و مشکلات زیادی رخ ندهد.
اما یکی از ویژگی مدیران اثربخش این است که طی جلسات متعددی که با کارمندان خود میگذارند، متوجه میشوند که آنها چه احساسی دارند، از لحاظ کاری در کجای مسیر هستند و در فضای کاری خود با چه مشکلاتی روبهرو هستند. این اقدام باعث میشود که بتوانید نظرات خود را بیان کنید و کمکشان کنید تا مسائلی که دارند، حل شود.
یک مدیر و رهبر خوب باید مشاور خوبی نیز برای کارمندان باشد. او باید در واقع بتواند نقش یک کوچینگ حرفهای را ایفا کند تا بتواند باعث پیشرفت کارمندان شود. برای دادن یک مشاوره خوب میتواند از تجربیاتی که داشته است نیز استفاده کند.
با مرور زمان توسط مشاورهها و ایدههای شما کارمندان میتوانند خودشان مسائل و خطاها را تشخیص داده و حلشان کنند. برای یادگرفتن کوچینگ و مشاوره میتوانید از دورههایی که در این زمینه وجود دارد، استفاده کنید.
۶) داشتن روحیه شاد و شوخطبعی
داشتن یک روحیه خوب و شاد برای مدیریت یک کسبوکار الزامی است. زمانی که یک مدیر ارتباط خوبی با کارمندان خود و مشتریان بیرون سازمان داشته باشد، بهراحتی میتواند اوضاع را کنترل و مدیریت کند. برخورد خوب با کارمندان و داشتن روحیه شاد باعث میشود که افراد احساس بهتری نسبت به مدیر خود داشته باشند؛ در نتیجه با صداقت و صمیمت بیشتری برای موفقیت کار شما تلاش میکنند.
همچنین روحیه شاد و شوخطبعی باعث میشود که کمتر خسته شوید و انگیزه بیشتری برای رسیدن به موفقیت داشته باشید. شوخطبعی باعث میشود تنش و یکنواختی کار کاهش یابد.
۷) داشتن هدف و چشمانداز
از هفتمین ویژگی مدیران اثربخش میتوان به داشتن اهداف کوتاه و بلندمدت اشاره کرد. بدون اهداف تلاشها و اقدامات شما به نتیجه دلخواهتان نمیرسد. شما باید در بخشهای مختلف و بازه زمانیهای متفاوت، اهدافی روشن، دقیق و مشخص داشته باشید.
دقت کنید که فقط داشتن هدف کافی نیست؛ همواره شما بهعنوان یک مدیر باید چشماندازی روشن به سازمان و فعالیتهای خود داشته باشید، تا بدانید کسبوکارتان به کجا میرود و چگونه باید این مسیر را طی کند.
۸) شجاعت
طبق تحقیقات بر روی ۲۰۰ مدیر ژاپنی و آمریکایی در سطوح مختلف موفقیت متوجه شدهاند، مدیرانی که اثربخشی بیشتری دارند، افرادی هستند که شجاعت بالاتری نسبت به دیگران دارند.
شجاعت در مدیریت به معنی بیان راحت و صریح عقاید و نظریاتی که با نحوۀ تفکر جاری در سازمان، متفاوت باشد. یک مدیر مؤثر معتقد است که دیدگاه متفاوت، میتواند برای سازمان، مزایای بیشتری داشته باشد. گاهی عقاید، دیدگاه یا نظریات مدیر در تأیید تغییر استراتژی سازمان و در مواردی نیز در تأیید حفظ وضع موجود و پرهیز از تغییرات است.
این شجاعت و ریسکپذیری در اغلب اوقات باعث پیشرفت یک کسبوکار شده است.
۹) هوش هیجانی بالا
یکی دیگر از ویژگیهای مهم و لازم برای موفقیت در رهبری و مدیریت مؤثر، برخوردار بودن مدیریت از هوش هیجانی است. به اعتقاد گولمن، رهبران واقعاً مؤثر و موفق، با برخوردار بودن از درجات بالای هوش هیجانی، به سطوح بالای موفقیت و اثربخشی در رهبری میرسند.
هرچند ممکن است مؤلفههای هوش هیجانی، یعنی: خودآگاهی، نظم، انگیزه، همدلی و مهارت اجتماعی، ساده و با دنیای کسبوکار بیربط به نظر برسند؛ اما گولمن توانست رابطۀ مستقیمی را که بین هوش هیجانی و نتایج قابلاندازهگیری کسبوکار وجود دارد، پیدا کند.
از ویژگی مدیران اثربخش میتوان به این نکته اشاره کرد که این افراد به دلیل داشتن هوش هیجانی بالا میتوانند بین باورهای شخصی، افکار، عقاید خود و دیگران بدون حقبهجانبی تفاوت و تمایز قائل شوند و بتوانند بهراحتی نظرات مخالف خود را بشنوند.
برخوردار بودن از هوش هیجانی بالا باعث میشود که بتوانند کارمندان با شخصیتهای متفاوت را هدایت کرده و در آنها انگیزه ایجاد کنند.
۱۰) توانایی الهام بخشیدن
مدیران مؤثر کسانی هستند که بتوانند بهترین ویژگیهای کارمندان خود را شناسایی کرده و آنها را تبدیل به نقاط قوت کنند. این مدیران باعث میشوند که افراد در زمینه شغلی خود بهترین عملکرد را داشته باشند. مدیران موفق فرصتهای رشد در بخشهای مختلف را شناسایی کرده و آنها را با درستترین روش با کارمندان خود به اشتراک میگذارند تا افراد بتوانند یک برنامه درست برای موفقیت در این فرصتها تدوین کنند.
الهامبخش بودن یک مدیر باعث پرورش تفکر خلاق، توانمندسازی تیمها برای تصمیمگیری بهتر، کسب تجربه از شکستها و موفقیتها میشود. این مدیران با الهامبخشی به افراد، تشویق و پشتیبانی از ایدهها و رویکردهای ابتکاری و کمک به اجرای آنها بهترین شکل مدیریت را دارند.
جمعبندی
باتوجهبه تعداد زیاد کسبوکارها، امروزه مدیران زیادی در سرتاسر دنیا وجود دارد، اما تعداد کمی از آنها توانستهاند مدیران اثربخشی باشند و تیم خود را به بهترین شکل مدیریت کنند. در این مقاله سعی کردیم به ۱۰ ویژگی مدیران اثربخش بپردازیم.
رهبری و مدیریت تأثیرگذار بر مردم نیازمند میل و اشتیاق زیاد است و باید حداکثر توان خودتان را برای دستیابی به اهداف گروهی بگذارید. اثربخش بودن فعالیت مدیریت میتوان عملکرد و دستاوردهای سازمان را نیز افزایش دهد.
تفاوت مدیران مؤثر با مدیران معمولی در این است که آنها سعی میکنند از یک رویکرد معمولی فاصله بگیرند و بهترین عملکرد خود را داشته باشند.
بسیار عالی و آموزنده بود
تشکر از شما
از همراهی شما سپاسگزارم
بسیار عالی
ممنون از توجه شما
بسیار عالی ، ممنون از مطالب خوبتون در حوزه رهبری و مدیریت
خیلی ممنون، در حوزه روانشناسی مدیریت مطالب گستردهتری را در وبسایت خواهیم داشت.
مطلب بسیار مفیدی بود
خیلی ممنون از توجه و بازخوردتون
خیلی عالی بود
مچکرم از مطالب خوب و مفیدتون در این سایت پرمحتوا
موفق باشید
متشکر از همراهی و نظرات ارزشمندتون
بسیار مطلب جالبی بود
خیلی ممنون از پیگیری و توجهتون
مطالب بسیار جذابی بود.موفق و پیروز باشید
سپاس از لطفتون