به صحبت های او گوش فرا دهید
اگر ناچار باشم فقط یک پیشنهاد بدهم که به حل تمام مشکلات رابطه ای و خانوادگی کمک می کند، بیان این عبارت است: “بکوشید شنونده ی خوبی شوید.” اکثر قریب به اتفاق ما باید در این زمینه خود را تغییر دهیم؛ اما باید بگویم که ما “مردان” نیاز بیشتری به تغییر در این زمینه داریم.
اکثریت قریب به اتفاق زنانی که شناخته ام و هزاران زنی که به اقتضای شغلم با آنها صحبت کرده ام، از ضعف پدر، همسر یا مردان دیگر در گوش دادن به صحبت های شان، شکایت کردند. آنها معتقدند که کوچک ترین تغییر و تقویت در گوش دادن، بدون تردید رابطه ی آنها را بهبود می بخشد. گوش دادن تقریبا شبیه به “دارویی معجزه آسا” است که پیامد های این امر را تضمین می کند.
جالب است اگر با زوج هایی صحبت کنید که ادعا می کنند رابطه ای محبت آمیز دارند؛ در بیشتر موارد راز موفقیت خود را توانایی شخص مقابل در “گوش کردن” می دانند.
اما چرا با وجودی که اثر “گوش فرا دادن” این چنین قوی و موثر است، فقط معدودی از ما مردان، شنوندگان خوبی هستیم؟
- دلیل اول: تا جایی که به ما مردان مربوط است، بیشتر ما حس می کنیم “گوش دادن” راه حل انفعالی است. به عبارت دیگر، وقتی به جای قطع کردن صحبت فقط به آن گوش می دهیم، احساس می کنیم کاری انجام نداده ایم و بیش از حد منفعل هستیم. پذیرش این واقعیت که گوش دادن خود، راه حل است، برای ما دشوار است.
برای غلبه بر این مشکل، باید متوجه شویم که چقدر ارزشمند است کسانی که به آنها علاقه داریم، صمیمانه به حرف های ما گوش کنند. در این صورت ما احساس می کنیم کسی هست که حرف ما را بشنود و به ما محبت کند. از طرف دیگر وقتی احساس می کنیم کسی به حرف های ما توجهی نمی کند، حس می کنیم که گم کرده ای داریم و احساس یاس و نارضایتی می کنیم.
- دلیل دوم: باور نداشتن “بد بودن” خودمان است؛ اما این موضوع را جز از طریق بیان مستقیم یا غیر مستقیم و کنایه ای، طور دیگری متوجه نمی شویم. ناتوانی در گوش دادن عادتی ندیدنی است که حتی شاید وجود این اشکال را باور نداشته باشیم و به دلیل وجود دوستان زیادی که داریم، توانایی شنیدن مان بسیار کافی به نظر برسد و به همین دلیل راجع به آن زیاد فکر نکنیم.
تعیین این امر که تا چه حد شنونده ی موثری هستید، به صداقت و تواضع نیاز دارد. باید هنگامی که می خواهید وسط حرف کسی بدوید یا حرف او را قطع کنید، عزم را جزم کرده و آرام بگیرید، گوش فرا دهید و صبور باشید.
این روش تضمین شده است. آرام بگیرید و خوب گوش کنید و ببینید که مشکلات گذشته با چه سرعتی خود به خود حل می شوند و از میزان احساس نزدیکی ایی که به فرد مورد علاقه ی خود می کنید، حیرت خواهید کرد. خوب شنیدن هنر است و به هیچ وجه امر پیچیده ای نیست.
پیش و بیش از هر امری نیت کنید شنونده ی خوبی باشید، سپس با تمرین به آن دست یابید. اطمینان دارم تلاش شما ارزشمند خواهد بود.
(منبع: از کاه کوه نسازید، دکتر ریچارد کارلسون)
ادامه ی مقالات خانواده ی موفق را دنبال کنید…
دیدگاهتان را بنویسید