فرسودگی شغلی چیست؟
بهداشت روانی در محیط کار یعنی، تأمین سلامت روانی کارکنان یا مقاومت در مقابل پیدایش پریشانیهای روانی و اختلالهای رفتاری در کارکنان سازمان(به دلیل عوامل بیماریزا در محیط کار) و سالمسازی محیط و فضای روانی کار.
فرسودگی شغلی را میتوان به عنوان یک واکنش در برابر فشارهای مزمن و پاسخ به فشارهای کاری یا سازمانی، معرفی نمود.
نتایج تحقیقات نشان میدهد فرسودگی شغلی موجب تباهی در کیفیت خدماتی میگردد که به وسیلۀ کارکنان ارایه میشود و میتواند عاملی برای غیبت، تضعیف روحیه و عدم مسئولیتپذیری گردد. علاوه بر این، فرسودگی شغلی با نگرانیهای شخصی مثل خستگی جسمی، بیخوابی، افزایش مصرف دارو و الکل و بروز مشکلات خانوادگی، همبستگی دارد.
به طور کلی، میتوانیم فرسودگی شغلی را نوعی اختلال بدانیم که به دلیل قرار گرفتن طولانی مدت شخص در معرض فشار روانی، در وی ایجاد میشود و نشانههای مرضی آن نیز فرسودگی هیجانی، جسمی و ذهنی است. ضمناً عزتنفس فرد مبتلا به این عارضه کم میشود و احساس ناسودمندی میکند.
یکی از علایم هشداردهندۀ فرسودگی شغلی احساس پوچی است.
بیشتر افراد از شغل خود انتظاراتی بیش از دریافتهای مادی دارند و خواستار آن هستند که کارشان با معنی و سودمند تلقی شود و در انتهای یک روز کاری نیز احساس کنند نتیجۀ فعالیتهایشان آنها را برای رسیدن به هدفهای مهم زندگیشان، پیش برده است. اما برای افرادی که دچار فرسودگی شغلی شدهاند، کار کردن بیمعنا و بیمفهوم میشود و به جایی میرسند که از خود سوأل میکنند؛ آیا در ازای کار کردن، چیزی به دست میآورند یا نه؟ در اینجا تردید جای بهرهوری را میگیرد و کار کردن، بی نتیجه و بی هدف به نظر میآید. به هرحال، یکی از نشانههای مهم فرسودگی شغلی، بحران موجودیت و هویت شغلی است؛ یعنی کار، پوچ و بیمعنی به نظر میآید و فرد احساس بیهدفی و سردرگمی مینماید.
(منبع: بهداشت روانی در محیط کار تألیف پروفسور محمود ساعتچی)
ممنونم
خسته نباشید
ممنون بابت به اشتراک گذاری این نگرش قشنگ علمی ?
چهار سال و نیمه که توی یه شرکت کار میکنم و دقیقا به این فرسودگی رسیدم. همه چیز پوچ شده و هیچ امیدی به آینده ندارم. متاسفانه اینقدر اوضاع اقتصادی مملکت هم داغون شده که نمیشه کار دیگه ای پیدا کرد. واقعا نمیدونم باید چه کار کنم 🙁