قدرت زمان : نظام پاداش
- بهانه جویی نکنید
ظاهرا پشت هر تعلل و تنبلی، منطق و استدلالی هست که آن را توجیه کند و بهترین تعریف برای این استدلال این است: «تلاش برای ارائه تعریفی مناسب در مورد عملی نامناسب تا مردم بتوانند آن را قبول کنند.» در این موارد ارائه توجیه منطقی بهانه ای است برای فرار از اقدام و عمل درست و مؤثر. این طور آدم ها همیشه بهانه ای دارند که فکر می کنند دلیل مناسبی است برای شانه خالی کردن از زیر بار مسئولیت انجام یک کار. اجازه ندهید دچار آفت بهانه تراشی شوید. خودتان را مقید کنید کاری را که شروع می کنید سر موعد معین تمام کنید و ذهن تان را بر همین مبنا سازماندهی کنید. هرگز هیچ کاری را غیر ممکن تصور نکنید و هرگز به دنبال دلیل نباشید که کاری را نیمه تمام بگذارید. هر وقت دیدید که دارید این عمل را انجام می دهید، به خودتان بگویید، بهانه تراشی نکن و قوی باش و کار درست را انجام بده.
- به خودتان پاداش بدهید
برای خودتان یک نظام پاداش پیش بینی کنید. در قبال تمام کردن قسمتی از کار یا در نهایت تکمیل نهایی آن به خودتان پاداش بدهید. خودتان را عادت بدهید با اشتیاق کاری را شروع کنید و تا پایان کار این احساس را حفظ کنید. بعد از تکمیل هر مرحله به خودتان پاداش بدهید. در روانشناسی رفتار، به این عمل «شرطی شدن» می گویند و این تکنیک هم برای حیوانات و هم برای انسان ها مؤثر است. هر رفتار نتیجه یا پیامدی خاص دارد که به دنبال آن رفتار حاصل می شود. تنبیه باعث سست شدن رفتار می شود. با گذشت زمان عادت ها یا رفتار های فردی شکل می گیرد و با عکس العمل ها یا پاداش های مکرر به صورت خودکار در می آیند و به عادت تبدیل می شوند.
- استفاده از پاداش برای ایجاد عادت های مثبت
به طور کلی ۹۵ درصد از کارهایی را که انجام می دهیم و یا نمی توانیم انجام بدهیم، عادت های مان تعیین می کنند. این عادت ها می توانند عادت های خوب باشند یا عادت های بد. یکی از کلیدهای موفقیت، پیدا کردن عادت های خوب و تسلط پیدا کردن روی آنها ست. برای این که عادت غلبه بر تعلل در شما ایجاد شود هر بار که کار مثبتی انجام می دهید به خودتان پاداش بدهید تا زمانی که ذهن نا خود آگاه تان برای همیشه به یک برنامه ریزی جدید برسد و نظامش طوری تغییر کند که دیگر نیازی به پاداش نداشته باشد و به صورت خودکار تعلل را کنار بگذارد.
ایجاد یک نظام پاداش فقط به کمی قدرت تخیل نیاز دارد. مثلا اگر کار مهمی دارید که باید انجام شود و برای تمام کردن آن باید پنج کار فرعی را انجام بدهید، برای تکمیل هر کدام از کارها به خودتان پاداش بدهید. این پاداش می تواند بسیار ساده مثل تعیین وقت استراحت برای صرف چای یا رفتن به فروشگاه و خریدن وسیله ای باشد که دوست دارید و یا این که در ازای انجام هر کار خودتان را برای صرف شام به رستورانی دعوت کنید یا حتی با همسر یا خانواده به مسافرت بروید. وقتی از سیستم پاداش استفاده می کنید و خودتان را مقید می کنید تا تکمیل نهایی کار یا بخشی از آن به خودتان پاداش ندهید سرانجام از درون برای شروع و پایان کار و مسئولیت هایی که دارید انگیزه پیدا می کنید. به بیان دیگر توجهتان از سختی کار به لذتی که از پاداش انجام آن نصیب تان خواهد شد جلب می شود.
- غلبه بر بی میلی با استفاده از پاداش
اگر فروشنده هستید برای غلبه بر ترس و بی میلی نسبت به تماس های تلفنی که مجبورید داشته باشید می توانید از این روش پاداش ساده استفاده کنید: مدت زمانی را برای تماس های تلفنی اش مشخص کنید، هدف از تماس ها، تعداد تماس ها، تعداد قرار های ملاقات و تعداد قرار داد های فروشی را که خواهید بست تعیین کنید. بعد یک فنجان چای تازه آماده می کنید و روبروی تان بگذارید. هر بار که یک تماسی تلفنی تمام می شود یک جرعه از آن چای بخورید. چیزی طول نمی کشد که برای خوردن چای قبل از سرد شدن آن انگیزه پیدا می کنید و تا می توانید تماس های تلفنی بیشتری برقرار می کنید.
روش دیگر این است: یک عدد کلوچه بردارید و آن را به چند تکه کوچک تقسیم کنید یا این که یک کاسه ژله جلوی تان بگذارید و هر بار که یک تماس تلفنی می گیرید یک تکه از آن کلوچه یا مقداری از ژله را بخورید. طولی نخواهد کشید که بر اساس قانون پاولوف برای تماس های بیش تر و گرفتن پاداش مشتاق می شوید. این موضوع شاید خیلی ساده و حتی بچه گانه به نظر برسد ولی برای به دست آوردن عادت غلبه بر تنبلی و وقت کشی بی نهایت مؤثر است. پدیده شرطی شدن را می توانید در مورد کودکان تان برای آموزش عادت های خوبی که در بزرگسالی برای آن ها مفید خواهد بود هم به کار بگیرید. به آن ها در عوض مرتب کردن اتاق شان یا نوشتن تکالیف شان، خوردن یک ساندویچ مک دونالد یا تماشای تلویزیون جایزه بدهید. اجازه ندهید قبل از انجام درست کار پاداش بگیرند. از این که چقدر این روش باعث می شود که سریع کار را شروع و تمام کنند تعجب خواهید کرد.
- مسئولیت انجام کار را به عهده بگیرید
با پذیرفتن صد در صد مسئولیت انجام دادن کار طبق برنامه به ذهن تان برنامه بدهید که بر تعلل غلبه کند. فقط متکی به توان خودتان باشید. صرف نظر از این که چه موانعی سر راهتان قرار خواهند گرفت، تصمیم بگیرید بر آن ها غلبه کنید. از هر نوع بهانه جویی خودداری کنید. پذیرفتن مسئولیت کامل و وسوسه نشدن برای شانه خالی کردن از زیر بار مسئولیت و فرار از کار، مثل دست بردن در آتش است. از میزان کاری که در این حالت می توانید به انجام برسانید حیرت خواهید کرد. پس مسئولیت انجام هر کاری را بپذیرید و موانع سر راه را کنار بزنید
منبع: (قدرت زمان، اثر برایان تریسی)
ادامه ی مقالات قدرت زمان را دنبال کنید…
دیدگاهتان را بنویسید