روش درست رفتار همدلانه
در ان ال پی یا برنامه ریزی عصبی – کلامی می خوانیم هرکس در یکی از حواس خود قوی تر است. در مورد برندا، حس شنوایی او از بقیه حواسش قوی تر بود.
برندا به من گفت در خانه ای که یک طبقه زیرزمین بود بزرگ شد. او صدای پای کسانی را که در بالای سرش راه می رفتند از درون تختش میشنید. در حدود دو یا سه سالگی زیر بمباران صداهای مختلف به سر می برد. او به خصوص صدای پای اسبان پلیس را که روی سقف خانه اش در حرکت بودند میشنید و آنها را به یاد داشت. بنابراین اولین پیامهای دنیای بیرون از طریق گوشهایش به او مخابره شدند. تا به امروز هم صدا بر زندگی او مسلط است. برندا یک آدم به اصطلاح شنیداری است. از آنجایی که متخصصان عصبی – کلامی توصیه می کنند روی قوی ترین حس اشخاص کار کنیم، من در عبارات خود در برخورد با برندا از کلماتی استفاده می کنم که حس شنوایی او را بیشتر به کار بگیرم. مثلا به جای اینکه به او بگویم «منظورت را خوب متوجه میشوم»، می گویم «حرفهایت معنی دار هستند.» از زمانی که این قاعده را رعایت کردم، او بیشتر به حرفهای من توجه کرده است. از این رو در دوستانم دقیق می شوم تا حس برتر و قوی تر آنها را پیدا کنم. بعضی از آنها دیداری هستند و دیداری صحبت می کنند. مثلا می گویند: «بله، متوجه منظورت هستم خوب به نظر می رسد.«
چروکی ایجاد می شود
اما بعد روزی از همان شخص قبلی می شنوم که از عبارات شنیداری استفاده می کند. مثلا می گوید: «بله، حرفت را می شنوم.» «بله، حرف جالبی به نظر می رسد.» اما مرتب به خودم می گویم که این روش مؤثر واقع می شود
«صدایی منفی در گوشم احساس می کنم.» «چیزی به من می گوید..»
برای من موضوع ساده ای نبود، اما تصمیم گرفتم در این خصوص بیشتر بررسی کنم. یکی از روزها به اتفاق برندا به اسکی رفته بودیم. شب در محوطه پیست اسکی جمعی از اسکی کنندگان دور هم جمع شده بودند. هرکس حرفی می زد و من با توجه به حرف هر کدام، گرایش حسی او را شناسایی می کردم. مثلا یکی شنیداری بود، دیگری بساوایی و لمسی و یکی دیداری. برندا گفت: «امروز خیلی ساکت بود. تنها صدایی که به گوش می رسید صدای وزش باد بود.»
با این حال هنوز برایم مشکل است که حس غالب اشخاص را مشخص کنم.
یک راه حل ساده
به روشی برخورده ام که ساده به نظر می رسد و مجبور نیستید روی آن بررسی بیش از اندازه بکنید. من اسم این روش را حرفهای همدلانه درست گذاشتم. مسلط شدن به این روش ساده است. کافیست در لحظه ای که کسی حرف می زند به صحبت او دقیق شوید. مثلا ممکن است همکار شما در زمینه برنامه ریزی مالی بگوید: «با این برنامه ریزی راهمان در شش ماه آینده به روشنی و مشخص دیده میشود.» از آنجایی که این شخص گرایش دیداری دارد، در جوابش جمله ای بگویید که حرف شما هم جنبه دیداری داشته باشد. «بله، تصویر روشنی از صحبتهای شما می بینم.»
اما اگر شخص موردنظر عبارت را به لحن شنیداری بیان کرد، شما از عبارت شنیداری استفاده کنید: «بله، حرفتان را به درستی می شنوم و درک می کنم.» و سرانجام اگر کسی که حرف می زند از عبارت لمسی استفاده می کند، جواب او را لمسی بدهید. ممکن است او به شما بگوید: «ته دلم احساس می کنم که برنامه خوبی است.» و شما جواب بدهید «حستان درست می گوید»
سری مقالات چطور با هر شخصی صحبت کنیم را دنبال کنید
دیدگاهتان را بنویسید