تحلیل رفتار متقابل چیست؟
تحلیل رفتار متقابل نظریه ای است در مورد شخصیت و روش منظمی است برای روان درمانی به منظور رشد و تغییرات شخصی. این تعریفی است که بوسیله انجمن بین المللی تحلیل رفتار متقابل ارائه شده است. در میان دیدگاههای مختلف روانشناسی، تحلیل رفتار متقابل از نظر عمق تئوری و کاربردِ وسیع و متنوع آن بسیار برجسته می باشد.
تحلیل رفتار متقابل به عنوان نظریه ی شخصیت، تصویری از ساختار روانشناختی انسانها به ما ارائه میدهد. بدین منظور از یک الگوی سه بخشی به عنوان الگوی حالات نفسی خود استفاده می کند. همین الگوی شخصیتی به ما کمک می کند تا دریابیم انسانها چگونه عمل و رفتار می کنند و این که چگونه شخصیت خود را در قالب رفتارهایشان آشکار می سازند.
تحلیل رفتار متقابل همچنین نظریه ای برای ارتباطات فراهم می آورد، که می تواند برای تجزیه و تحلیل سازمانها و مدیریت نیز بکار رود.
تحلیل رفتار متقابل نظریه ای برای رشد کودک ارائه می دهد. مفهوم پیش نویس زندگی بیانگر این است که چگونه الگوهای کنونی زندگی ما ریشه در دوران کودکی دارند. در چهارچوب پیش نویس زندگی تحلیل رفتار متقابل توضیحاتی را ارائه می دهد که چگونه شیوه های زندگی دوران بزرگسالی ما بازنوازی همان روشهای دوران کودکی ما است حتی اگر این بازنوازی، نتایجی را به بار آورد که موجب عناد به خود شود و یا بسیار دردناک باشد. از این رو تحلیل رفتار متقابل به ما نظریه آسیب شناسی روانی را ارائه میدهد.
در حوزه کاربرد عملی، تحلیل رفتار متقابل، یک نظام روان درمانی را به ما معرفی می نماید و در نتیجه در درمان انواع اختلالات روانی، از مشکلات روزانه گرفته تا روان پریشی های بسیار عمیق، بکار می رود. این نظریه، روش های درمانی برای درمان فردی، گروهی، زوجی و خانوادگی ارائه میدهد.
خارج از حوزه درمانی، تحلیل رفتار متقابل در مراکز آموزشی نیز کاربرد دارد و به آموزگاران و دانش آموزان کمک می کند در وضعیت ارتباطی روشنی قرار گیرند و از برخوردهای بی فایده و مخرب بپرهیزند. این نظریه بخصوص برای مشاوره بسیار مناسب است.
تحلیل رفتار متقابل در مدیریت، آموزش ارتباطات و تجزیه و تحلیل سازمانها وسیله بسیار نیرومندی است. استفاده ی تحلیل رفتار متقابل توسط مددکاران اجتماعی، پلیس و نیروهای انتظامی و روحانیون از دیگر کاربردهای این نظریه می باشد. بطور کلی تحلیل رفتار متقابل در هر زمینه ای که نیاز به درک افراد، روابط و ارتباطات باشد می تواند به کار رود.
منبع: (تحلیل رفتار متقابل، یان استورات/ون جونز)
ادامه ی مقالات تحلیل رفتار متقابل را دنبال کنید…
دیدگاهتان را بنویسید