کانون کنترل خود را مشخص کنید
در زمینه ی کانون کنترل در ادبیات روانشناسی بحث فراوانی صورت گرفته است. روانشناسان به این نتیجه رسیده اند که کانون کنترل، عامل تعیین کننده ی خوشبختی یا بدبختی در انسان است.
کسانی که کانون کنترل درونی دارند احساس می کنند که عهده دار زندگی خود هستند. احساس قدرت و اطمینان خاطر می کنند. این اشخاص به طور کلی خوش بین و مثبت هستند. از خود احساس بسیار خوبی دارند و حاکم بر سرنوشت زندگی خود هستند.
از سوی دیگر، کسانی که کانون کنترل شان بیرونی است احساس می کنند تحت تاثیر عوامل بیرونی از قبیل رئیس، بدهی های بانکی، ازدواج، مسائل دوران کودکی و موقعیت جاری خود کنترل می شوند. در نتیجه احساس می کنند بر زندگی خود حاکم نیستند. احساس ضعف، خشم، هراس، منفی، خصمانه و بی قدرت بودن می کنند.
اما خبر خوش این است که رابطه ی مستقیمی میان میزان مسئولیتی که می پذیرید و میزان کنترلی که احساس می کنید، وجود دارد. هر چه بیشتر “من مسئول هستم” را تکرار کنید، احساس قدرت و اطمینان بیشتری می کنید.
مثلث طلایی
در ضمن رابطه ی مستقیمی، میان مسئولیت و خوشبختی وجود دارد. هر چه مسئولیت بیشتری بپذیرید، شادمان تر می شوید. مسئولیت زندگی و خوشبختی دست در دست یکدیگر دارند.
هر چه مسئولیت بیشتری بپذیرید، احساس کنترل بیشتری می کنید. هر چه احساس کنترل بیشتری بکنید، خوشبخت تر و مطمئن تر می شوید. وقتی در زندگی احساس در کنترل بودن و مثبت بودن بیشتری بکنید، هدف های بزرگ تری برای خود در نظر می گیرید. در ضمن، برای دستیابی به این اهداف، انگیزه و اراده ی بیشتری خواهید داشت. احساس می کنید سر رشته ی امور زندگی در دست تان است و هر کاری را که تصمیم بگیرید، می توانید انجام دهید.
نقطه ی شروع هدف گذاری این است که بدانید، عملا از توانمندی فراوانی برخوردارید. می توانید به آنچه در زندگی می خواهید دست پیدا کنید. کافی است فقط، تلاش فراوان بکنید.
بخش دوم هدف گذاری این است که مسئولیت کامل زندگی خود را بر عهده بگیرید، نه کسی را سرزنش کنید و نه عذر و بهانه بیاورید.
با در نظر گرفتن این دو مفهوم، می توانید به مرحله ی بعد بروید و آینده ی آرمانی خود را طراحی کنید.
(منبع: هدف، برایان تریسی)
ادامه ی مقالات هدف را دنبال کنید…
دیدگاهتان را بنویسید