اوقات بیشتری را با کارمندان ارشد سپری کنید
تفاوتی نمی کند که شما در چه رده و سطحی مشغول هستید، می توانید زمان بیشتری را با کارمندان ارشد سپری کنید. اگر رفتار درستی داشته باشید، آنها متوجه نخواهند شد. ولی در صورتیکه توجه بقیه را به خود جلب کنید؛ فردی مزاحم، جاسوس، فضول و یک مهمان ناخوانده تلقی خواهید شد.
دوران کودکی را به یاد بیاورید که چنانچه ساکت و آرام می بودید، می توانستید در مهمانی های بزرگتر ها شرکت کنید و آنها فراموش می کردند که شما آنجا هستید. ولی اگر شلوغ می کردید، باید به جایی که تعلق داشتید می رفتید، یعنی به رختخواب. درست مانند زمان حال و زیر دست بودن می توانید در اطراف باشید و بیاموزید، اما نشان ندهید وگرنه شما را به عقب باز می گردانند.
وقتی در اداره یک کارمند جزء بودم، متوجه شدم گروه کارمندان ارشد، بعد از جلسات به کناری می رفتند و به صحبت های خود می پرداختند. کارمندن جزء سریع از اطراف آنها پراکنده می شدند تا صحبت های شان ادامه پیدا کند. فهمیدم، اگر همان اطراف پرسه بزنم، خود را به کارهایی مانند تمیز و مرتب کردن میزها، خالی کردن زیرسیگاری ها و ساکت ماندن مشغول کنم. فرصت خوبی برای شنیدن دارم و حتی در مواقعی هم به صورت اتفاقی مورد مشورت قرار می گرفتم.
“اوه ریچارد، شما عضوی از اعضای ارسال فاکتور هستید، نظرتان چیست؟” این فرصت مناسبی برای درخشش من بود. البته نتوانستم به خوبی از آن استفاده ببرم و به لکنت افتادم. ولی دفعات بعد، بهتر بودم و خوب پاسخ می دادم.
اوقاتی هم پیش می آمد که در مقابل پرسشی، معقول و سنجیده و خاطر جمع عمل می کردم. عجیب این که خیلی زود، پله های ترقی و ترفیع را طی کردم و این درست زمانی بود که روند ترفیع دیگر اعضا بسیار ثابت بود.
گاهی اوقات، در موقعیت های اجتماعی یا هنگام صرف نهار رئیسی را می بینید که در تنهایی نشسته است. بیشتر کارمندان جرات نخواهند داشت به سراغ او بروند و باب گفتگو را باز کنند. اما شما اینگونه نباشید، بروید و کمی صحبت کنید. تعجب خواهید کرد که گاهی رؤسا آنقدر مشتاق هستند تا کارمندی با آنها صحبت کند.
آنها از یک هم صحبتی شادمان می شوند، البته تا وقتی که شما حرفی از افزایش حقوق یا تعطیلات به میان نیاورید. ولی پرسش از تجربه های آنها مفید خواهد بود. سپس درخواهید یافت که چه نکات سودمندی را بدست می آورید، علاوه بر اینکه برای قانون بعدی هم آماده خواهید شد.
(منبع: قانون موفقیت در بازار کار، ریچارد تمپلر)
ادامه مقالات موفقیت در بازار کار را دنبال کنید…
دیدگاهتان را بنویسید